Sunday, November 13, 2011

Emergency dept HSA, JB - APE NAK JADIK???

Salam blogger!

Kali ni entry aku brkisarkan keTIDAK-PUASan hati kpd pengurusan pihak HOSPITAL SULTANAH AMINAH, JOHOR BAHRU....


Hari jumaat pagi, 11hb .11 .2011, dlm lebeh kurang pkl 5 lebeh, aku n hasben hantar mak aku yg tgah saket.. mak aku mmg ade saket jantong..jantong die slalu overcharged smpai die rase jntong die bergoncang n menjerot leher... bile saket tu tetibe menyerang, mak aku mmg susah nak bernapas, dan badan die serta merta mnjadik lemah... mmg sgt kritikal kedaan die... aku smpi depan Emergency department HSA, JB dlm pkl 5.20 cmtuh.. pastu ade sorang staf dibhgian kaunter depan, die tengok mak aku mmg dah trbaring dlm kete, die boleh tanye aku, "Xboleh jalan ke?? nak wheelchair eh??" ...... eh, ape ke BANGANG la tanye soklan tuh kat aku... ko dah nmpak org tua terbaring dlm kete, ko boleh tanye nk wheelchair ke tidak???? 

tu 1 hal la... lpas tu die tros tolak mak aku masok bilik emergency tu... dalam x smpi 5 min, die tolak mak aku keluar, n sruh duduk di kosi depan tmpat pembawa pesakit menunggu.... aku n hasben rilex lagi... tapi smpi pkol 7 lebeh, die masih x panggil2 mak aku masok bilik DOGter, hasben aku dah mule berangin... die pon pegi balik kaunter dpan tadi mse tmpt registration tadi then tanye knp lmbat sgt... budak tu dgn slamber n bermuke bangang nye mnjawab " Tadi saya dah check ECG mak abang, jantung die normal " .... hasben aku dgn slumber n bermuke CUTEnye mnjawab.. "BAPAK KAU! kau nmpak kan mak aku dah saket sgt mcm tu, ko boleh ckp xde pape??" ... staff tadi mngkin ketakutan dan tros xsmpi 5min, mak aku dpnggil masok bilik DOGter..

Sampai bilek DOGter, cume aku yg masok dgn mak... kat dalam tu kalau korang nak tau, ade staffnurse yang sedang bace magazine, ade plak nurse2 pelatih berbaju biru sedang berlonggok dengan sorang jantan (attendant berbaju puteh) smbil ketawa trbahak2... dan ade DOGter2 yg berlonggok berbual2, n ade DOGter yg brjalan2 tanpa arah tuju... Kat luar tu mmg tgh rmai pesaket mnunggu.. aku plak kebtulan x bwak HP... klu aku bwak mmg dh lame aku snap gmbar mereka2 yg makan gaji bute tu sume... smpi kat DOGter, DOGter tu check mak aku n decide mak aku perlu ditahan di ward.. aku tanye la, knape nak tahan plak?? tadi kate check ECG xde pape.. die ckap xboleh xtahan, jantong mak aku ABNORMAL... bile2 mase ley kene lagi...

Korang rase aku patot x hempok sekor2 makhlok Allah yang ade kat dalam tu sume??? tolong lah... knape lah dajjal sgt mika2 tu sume?? kalau xnak keje yg brkaitan dengan MELAYAN KERENAH ORANG SAKET, benti aje... jgn bazerkan mase dduk llame kat emergency tu...

Teringat plak kesah mase aku keguguran pertama kali, dalam bln 4 taon 2010 kot rasenye... Malam pkl 11 lebeh, aku dah bleeding, hasben tros hantar aku ke Emergency tmpat yg same aku hntar mak aku, tapi smpi Emergency DOGter tu swuh aku balik.. dgn alasan xsaket... tnggu besok pagi pegi Pakar perbidanan (O&G dept).. bangang ke tak DOGter tu?? Mase tu, aku pon baru 1st time kene, jd xtau nk buat ape.. hasben pon xtau, so kiteorg ikot je ckp DOGter tu... soknye smpi kat O&G pon die suruh aku balik... Hasben aku mngamok sakan! baru terhegeh2 stafnurse die tolak wheelchair pada aku swuh masok ward... smpi di  ward tros masok Labour room, tros ade sorg doctor pakar check aku.. n katenye, janin aku dah sangkot kat pintu rahim.... kan NAYA tu namanye....

Knape kan diorg nih sume aniaya org camtuh.?? mentang2 lah bayor RM1 aje pada kerajaan, diorng boleh layan pesakit2  ni mcm ni ke??? Kate "RAKYAT DIDAHULUKAN"...hampeh...! buang je lah slogan tu... 

Kementrian Kesihatan sepatotnye pantau lah dri smase ke smase, tubohkan lah satu skuad khas untok memantau kerja2 org bawah ni.. gaji tiap2 bulan kerajaan bagi, ambik! tapi layan org macam org xberhak nak hidop lame... x berhak nak sehat...!


Mood :: Sedeh! sbb mak aku akan diOPERATE untuk dimasukkan BATTERY pada jntongnye..kos perubatan sebanyak RM11,000.00.. tu naseb baik abg aku garment..lau x lgik mahal kosnye... n setiap 3 tahon skali mak kene tukar battery tu... xpe la.. pasal duit, kami adik bradik boleh donate2 untuk mak, jnji mak xsaket lagik....  smoga mak cepat semboh....Amin.....


3 comments:

Shiela Latif said...

Kenapa lah teruk sangat ek HSA ni? Mmg dah buru sangat nama dia disebabkan staff2 yg tak ihlas buat kerja. Mungkin diorang cuma berkhidmat untuk diri sediri dan keluarga masing2 sja. Sebab tu tak herankan kerisauan org lain. Report kat sultan johor kan baru ada perubahan gaknya.

MrS. SoPhiE's ♥ said...

ye lh.. mmg sgt brok attitude sparoh staffnye... mmg klu dtg sane, nak kene buat mke garang skit... klu kite buat lembut2 mmg kene ojak je la....

faridah said...

org spital besor mmg camtu.. dulu aku branak yg no-2, thn 1995.. adeke air ketuban dh kuar abis dh 8 jam masih lagi d biarkan d wad atas bukit.. pastu DOGter cek katenye songsang, nurse dah pggil ambulan tpi bila ambulan dah smpi si nurse tu bole plak borak2 dgn jantan ambulan tu.. smpi 1 pakcik guard mnjerit dn mmbebel kat diorg barula diorg brenti. heei.. klw nk citer, 1001 mlm x sesudah.. mmg x bole brlembut dgn diorg ni.. bkn kerana krna kite byr RM1... gaji diorg pun bkn RM1, beribu tu.. ape kate kite antar kt biro pengaduan awam? xpun persatuan pengguna islam malaysia? xpun direct PM kite? amacam?