Friday, March 25, 2011

Essential Thrombocytocys.. Haiyaakkk!

Arggghh.. busannye... minggu ni klu korg nk tau, 3 hr je aku koje.. hahaha.. ni sume doctor Xavier (Nama sebeno..Bukan dokter peribadi, dan bukan juge dokter simpanan aku yer!) punye pasal..cube nk mnyalahkan org len lh kononye! Dokter Xavier ni salah sorg dokter yg merawat penyaket haku!!...
Aku mmg ade masalah darah... Iaitu Platlete (btol ke aku eja ni??) aku tinggi.. Platlete ni adalh sejenis sel darah beku yg ad pd sume manusia.. klu jin ke, setan ke, bunian ke, aku xtau lh ade sel ni x dlm bdan dorg! So, normal platlete bg mnusia ialah 150 - 450 counts. tp dsebabkan aku ni S.P.E.S.E.L sket, aku pnye platlete count ialah 1028 (x tetap, kdg2 800, kdg2 900.. ikot suke aku.. lau aku mkn obat, turun lh itu platlete)... dn aku pnah miscarriage 2 kali spnjang aku kawen... itu pn dokter aku ckp disebabkan mslah platlete aku tinggi smpi die clots kt tali pusat n tolak baby aku kua....tp itu sbnrnye satu sbb aje..msalah utama, tuhan tu blm nk bagi aku rezeki lagi... mngkin DIA swuh aku E.N.J.O.Y & H.O.N.E.Y.M.O.O.N dlu puas2 ngan hasben aku kowt...

And dsebabkan aku nk pregnant lagi.. n tros nk mencoba untuk mndptkan waris hasben aku, aku pn bincang lh dgn dokter Xavier ni... so, die pn tukarkan ubat yg sptutnya aku mkn untuk menurunkn platlete counting aku dengan injection... injection ni nmenye
Interferon Alfa... woooo.. xtahan woo die punye side effect... pertama, lpas 3jam ko buat injection tu, ko akn rase sluruh urat sarap ko kejang...kedua, ko akan dmam panas smpi suhu bdn ko mncecah 39 clcius dgree...ketiga, ko akn rase depressed (yg ni ko akn giler babi... ko asik nk ngamok aje)... tu lh sbb2 yg xdpt nk dielakkan smpi aku xpegi keje...trmasuklh hri ni... naseb hasben aku sntiasa bg support n paham dgn keadaan aku..

Injection ni aku amek snndri kt uma... pehak spital yg supply.. n hasben aku lh yg jd dokter kt uma.. die lh yg tolong cocok kan.... skali pndang, hasben aku ni mmg cam dokter bertauliyah... 2 kali pndang mcm dokter dr jaman jahiliyah.. huh!

apepon, yg pnting aku berusaha nk mndapatkan zuriat utk hasben aku... walaupon hasben aku xkesah, kami ade anak ataupon xde...dokter ckp Inteferon ni side effect die cume dlm 2mnggu aje... sbb die baru nk serasi dgn bdn kite.. harap2 gitulh gamaknye... n dokter ckp lagi 2bulan aku dh boleh senyawakan sperm kedalam ovum (18sx ke??? opppss)...hihi... aku harap sgt2, kali ni rezeki brpehak pada aku (Amin2).. n harap sgt2 aku boleh brtahan dgn situasi skrg ni...korg doa2 kn lh jgak yer ^__^



5 comments:

ayuorked said...

slmt penanten baru u.. :) eh.. done following u :)

Apple Merah ♥ said...

hahah... xbaru lh u.... dh staon lebey... will follow u back ... keep'in touch ^_^

Atie Serina said...

yunk..i doakan u..de rezki insyaAllah dpt bby..kuatkn semangat yep.. ;)

A d y . E i R a said...

insyallah dear...berkat kesabaran yg tggi,1ari nnti msti DIA makbulkan doa korang...amin..
be strong k..ko b'untung sbb ade husbnd yg sgt caring n penyayang..
terharu aku bc entry ni dear..;))

Apple Merah ♥ said...

Yante :: Maseh beb... syg ko...
Iera :: tengkiu so much... Amin2...